22 Ağustos 2011 Pazartesi

ABDÜLMALİK HİLMİ kimdir

   (1865- 1928)

       Adı Abdülmalik, şiirlerindeki mahlas’ı Hilmi olan Abdülmalik Hilmi Hz; 1865 yılında Kosova devletinin Prizren şehrine yaklaşık 30 km. uzaklıktaki Rahoves kasabasında doğmuştur. Babası Feyzullah efendi’dir.
      Abdülmalik Hz. İlk tahsilini Rahoves’te tamamladıktan sonra Prizrene gidip Mehmet paşa medresesine kaydolmuştur. Bu medresedeki meşhur âlim Aziz Efendiden çok iyi derecede icazet almıştır. Ve bu medresenin yüksek kısmından mezun olmuştur. Pir seyyid Muhammed nur Hz.nin Prizren şehrindeki halifesi olan Brot’lu meşhur Müderris ve mürşidi kâmil Recep Hulusi Hz.den de müderrislik icazetnamesi almıştır. Abdülmalik Hilmi Hz. Yine Recep Hulusi efendiden meslek-i resul-u Melâmi seyri süluku görmüş ve Recep Hulusi Hz. tarafından mürşidi kâmil olarak tayin edilmiştir.
     Abdülmalik Hilmi Hz. medreseyi bitirdikten sonra doğum yeri olan Rahoves’e dönerek orada kendi imkânlarıyla bir tekke inşa ettirmiştir. Bu tekkenin o zamanki ismi “türk İslam kültür merkezi”  olup, Abdülmalik Hilmi Hz. bu tekkede birçok hizmetler vermiş ve bu hizmetler karşılığında hiçbir şekilde para vb. ücret, almamış, geçimini babasından kalan mirastan sağlamıştır.
      Abdülmalik Hilmi Hz. İpek’ten, Yaşar efendi ve Hacı Yahya efendi, Yakova’dan Salih efendi, hacı Hasan efendi, Prizren’den müderris Fahri efendi gibi Kosova bölgesinde birçok talebeler yetiştirmiştir. Ve Rahoves’teki tekkesine Muhammed’ül Emin Durguti Hz.ni (Emin efendiyi) halife olarak tayin etmiştir.                  
     Türkçeden başka Arapça, Farsç’ça, Arnavutça ve Boşnakça dillerini iyi derecede bilen Abdülmalik Hilmi Hz.nin, Doç. Mehmet Özcan tarafından Osmanlıcadan lâtin harflere çevrilen ve Nejdet Şahin tarafından şerh edilmiş / açıklanmış olan, Türkçe divanı ve tesbih risalesi. Ayrıca arnavutça bir divanı. Sayın Öğr. Mehmet Naci Güney tarafından sadeleştirilen, Pir seyyid Muhammed nur Hz.nin şerh ettiği simavna kadısı Bedreddin Hz.nin varidat adlı eserinin zenginleştirilerek şerhi. Yine Pir seyyid Muhammed nur Hz.nin Arapça şerh ettiği Hz.Ali’nin “Evrad-ı âli” adlı eserini Arapça’dan Türkçe’ye çevrilmesi. Fatiha suresinin şerhi risalesi ve daha başka çeşitli risalelerden oluşan eserleri vardır.
     Osmanlı devleti zamanında müftülükte yapan ve mühründe “Mazhar-ı Nûr-ı İlâhi Abdülmalik Hilmi” lâkabını kullanan Abdülmailk Hilmi Hz.ni ve eserlerini, bizlere Kemâl efendi Hz.leri (Kemâl Zurnacı 1927-1990) tanıtmıştır. Kemâl efendi Abdülmalik Hilmi Hz.nin halifesi Muhammed Emin Durguti’ye / Emin efendiye intisab etmiş, Abdülmalik Hilmi’nin Rahoves’te kurduğu tekkede mürşidi Emin efendi Hz.den meslek-i resulu Melami seyri süluku görerek, marifetullaha mazhar olan Kemâl efendi. 1950 li yıllarda Türkiye’ye göç ederek Salihliye yerleşmiş ve meslek-i resulu Melami irşadıyla etrafını aydınlatmıştır. Ve o’na “Kemâl” ismini, bizzat Abdülmalik Hz.nin kendisi takmıştır.
      Kemâl efendi, tekke’de tahsil ettiği yüksek ilim ve irfanıyla bizlere Abdülmalik Hilmi Hz.ni ve eserlerini tanıttığı gibi, benim istifade ettiğim kâmil mürşid’ler içinde üzerimde en fazla tesiri olan şahsı kâmildir. Cümlesinin ruhu şad, himmetleri üzerimize olsun. Allah bizleri bu ehl-i kemâl’in ayak izinden ayırmasın.
                                                                                                                      
                                                                            Nejdet Şahin
                                                                                                                                            



3 yorum:

cemal dedi ki...

Pirot’lu olarak belirttiğiniz; meşhur Müderris ve mürşidi kâmil Recep Hulusi Hz. , Pirot'lu olmayıp Prizren Gora bölgesinin Brod köyünde doğmuştur
Saygılarımla cemal

vahdetivucut dedi ki...

şimdiki prizrende ikamet eden mesleki rsulu melami hizmetkarlarından abdullah rahte efendinin önerisi dikkate alınarak pirot olarak yazılmıştır.yine de bir öneriniz ve bilginiz varsa dikkate alırız.
öneriniz için teşekkürler.
allah zevk ve neşenizi artırsın

vahdetivucut dedi ki...

araştırmamız neticesinde cemal beyin uyaısı ile pirot köyünü brot olarak değiştirdik kendisine de teşekkürler